waar ben ik nu?

Even voor degenen die niet zelf willen zoeken. Een kaartje met de positie van Spitsbergen op het noordelijk halfrond. Ik ben in de nacht van 9 op 10 augustus geland in Longyearbyen en ben op 10 augustus doorgevlogen naar Ny Ålesund. Om aan te geven hoe noordelijk we op dit moment zitten, je hebt hier bijvoorbeeld het meest noordelijke postkantoor ter wereld (zie fotoselectie).

zondag 16 augustus

Nadat ik gisteren mijn blog had bijwerkt lag het internet er hier uit. Dat betekende dat we helemaal verstoken waren van contact met de buitenwereld.

Vandaag kwamen sentatoren Mccain en Whitehouse hier op bezoek en het zou me niets verbazen als de internet blokkade daar mee te maken had. Ze zijn nog niet vertrokken of het internet is terug. Jaja, zo gaat dat.

Gisteren moesten we veel opgeruimen en schoongemaken. Dat kwam goed uit, want het was de hele dat druilerig. Maandag vertrekken alle Nederlanders hier uit Ny Ålesund. Volgend voorjaar komt dan een deel weer terug. Tot die zit alles ingepakt. Bovendien zal het huisje waar wij inzitten gerenoveerd worden. De fundamenten behoeven vernieuwing. Dat is een klusje dat vakmanschap vereist. Ik zal daar nog wat plaatjes van plaatsen.

Vandaag wat laatste klusjes zoals het opruimen van het laatste net en het meten van grassprietjes in en buiten exclosures in het dorp. Samen met Maarten heb ik dat uitgevoerd. Als je wilt weten hoe dat werkt kijk dan op uitzending gemist naar Jinek waar Ramsey Nasr vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Het weer is duidelijk aan het veranderen. Na de strakblauwe luchten van eerder deze week is het nu weer ´gewoon´ bewolkt, zoals het hier hoort. Zo nu en dan wat druilerig maar over het algemeen is het goed te doen. Het is kouder dan met de zon erbij. Maar je gaat niet naar een van de noordelijkste dorpen ter wereld voor de warmte. Gisteravond trouwens nog naar de meest noordelijke kroeg ter wereld geweest. Tenminste dat zeggen ze hier. Zou hel goed kunnen, want als ik zo op de kaart kijk zou alleen het uiterste noorden van Groenland nog voor enige concurentie kunnen zorgen.

De Grote Burgemeesters doen zich te goed aan het Walrus kadaver als de IJsberen er niet zijn.

zaterdag 15 augustus

Gisteren mijn laptop niet gezien. De hele dag op pad met de boot. ´s Ochtends was het stralend weer, maar buiten de fjord zag je zeemist liggen. Er is weersverandering op komst. In de loop van de dag trok de lucht geleidelijk dicht en in de loop van de avond zag je van veel bergen de toppen niet meer. Het werd in de fjord gelukkig niet mistig.

Grootste deel van de dag naar het eiland Storholmen waar we de 60 nog aanwezige Brandganzen bekeken hebben op ringen (14). Verder hebben we het hele eiland afgezocht op kadavers. Dat leverde zo'n 50 dode vogels op. Meest Brandganzen en Eidereenden. Van beide ook twee geringde. Naast de kadavers waren er nog Brandganzen, Noordse Sterns, Paarse Strandlopers, Grote en Kleine Jagers, Grote Burgemeesters en een Rendier op het eiland aanwezig.

Na het bezoek aan het eiland zijn we naar een Drieteenmeeuwen kolonie gevaren. Prachtig om al die vogels tegen de kliffen aangeplakt te zien zitten. Elke keer als je zoiets ziet vraag je je af hoe het mogelijk is dat ze onder die omstandigheden hun jongen groot kunnen krijgen. Het gaat dan ook niet altijd goed. Onder aan deze kolnie zat de burcht van een Poolvos. Die leeft voor een groot deel van uit het nest gevallen jongen. Een jonge Poolvos liet zich prachtig fotograferen.

jonge Poolvos onder de Drieteenmeeuwen-kolonie

Na het diner zijn we opnieuw op pad gegaan. Aan de overkant van de fjord is in de bergen een bergmeer waar Mennobart watermonsters wou nemen. Een prachtige lokatie. Het was een hele klim langs een beek omhoog maar zeer de moeite waard. Aldaar complete leegte. Langs de kust zagen we mooie donkere fase Kleine Jager en de andere standaardsoorten alhier, maar bovenin was het stil. Van Mennobart nog een snelcursus korstmossen gekregen. Interessant om te horen hoe die soorten elkaar opvolgen, maar dan in perioden van 100 jaar of meer. Taaie rakkers die korstmossen.

Na het bergmeer nog een toeristisch tripje langs een gletsjer gemaakt. Daar hebben we bijna een uur rustig gevaren en stil gelegen. Imposant! Nu en dan hoor je het kraken van jewelste. Dan weer valt er ergens een stuk ijs naar beneden. Als dit bij de gletsjerrivier gebeurde, waar een heuse grot de gletsjer ingaat, dan ging dat met ongelooflijk veel kabaal. Regelmatig viel er een stuk van enkele meters in doorsnee naar beneden. Het was alsof er een rostwand met dynamiet werd opgeblazen. De Drieteenmeeuwen die in de opening van die grot foerageerden moesten nu en dan voor hun leven vrezen. Blijkbaar is daar zoveel voedsel te vinden (er zaten 100-en meeuwen) dat ze het risico voor lief nemen.

Net voor middernacht waren we thuis.

het lijkt zo klein, maar dit is toch werkelijk enkele 10-tallen meters hoog (foto gemaakt om 22.00 uur)

donderdag 13 augustus

Noordse Stern zwart XX

Gisteravond nog Noordse Sterns gevangen. Het ging vooral om de kuikens die nog in de kolonie zitten (4), maar als er een adult vangbaar was mocht ik die ook pakken. Eentje kreeg het in zijn koppie om mij in mijn gezicht te schijten. Dat moet je niet doen! Een van de volgende aanvalsduiken had ik hem te pakken. Die gaat nu met datalogger en kleurring zwart XX door het leven. Ze overwinteren ergens in de zuidelijke IJszee rond Antarctica. Ongelooflijke afstanden en die info komt allemaal uit die datalogger.

Vandaag uitzonderlijk mooi weer. Strakblauwe luchten, is dat nu klimaatverandering?

Met Margje aan het tellen. We doen de tellingen van de afgelopen twee dagen nu in een dag. Dat betekent ongeveer acht uur lopen. Nu de Brandganzen voor een groot deel weer kunnen vliegen na de rui, is er veel verandering. Veel vogels trekken ook het gebied al uit. Omdat er erg weinig jongen zijn, is er niets dat ze nog bindt aan deze omgeving. De vegetatie is erg dus gezaaid. Alles is ook erg droog, Margje noemde het vandaag het knisperen van de toendra. Bijna overal waar je loopt knisperen de mossen onder je voeten.

Naast de diersoorten die we de afgelopen dagen ook al zagen waren vandaag de Baardrog (helaas geen foto), de mannetjes Rendieren met grote geweien, een Grote Jager op een gedode Brandgans en een Poolvos wel de hoogtepunten. Naast een prachtige wandeling onder voor deze omgeving wel zeer bijzondere onstandigheden natuurlijk.

Grote delen van de wandeling gingen door het bos. Bomen (poolwilgen) van 5mm hoog!

wegtrekkende Brandganzen, Ny Ålesund 120815

woensdag 12 augutus

Vanochtend na het ontbijt snelt de Poolvos voorbij ons huis. Ze probeert een Brandgans te pakken, maar die zijn snel het water op.

Vervolgens samen met Jan Komdeur tellen. Nu aan de westkant van het dorp. Het is prachtig weer, voorjaar in Nederland: 16⁰C. De jas en later de fleece uit. Die laatste al weer snel aan, de wind die er staat is toch wel fris. Die komt namelijk over water van ca 0C. We zien redelijke groepen Brandganzen, 2 Rendieren en 5 Kleine Rietganzen. Als we bij het strand aankomen, goed om ons heenkijken. Verder naar het westen zitten al een aantal dagen 2 vrouwtjes met 2 jonge IJsberen bij het karkas van een Walrus. We zien ze niet, maar als we even later achterom kijjken zien we ze onze kant opkomen. Blijkbaar is de Walrus op. Gelukkig is de afstand nog groot. We maken wat foto's en waarschuwen Jan Willem, Arne en Mennobart die watermonsters aan het nemen zijn. Zij letten sowieso goed op, maar het is handig als je weet dat ze in de buurt zijn. Dan ben je dubbel zo allert.

een van de moederberen

's Middags in het dorp alarm. Er zitten Bultruggen op de fjord. Twee adulten en een kalf. Als ik arriveer zitten ze ver weg. Nog wel een paar plaatjes kunnen maken.

Bultrug op de Fjord

dinsdag 11 augustus

Na de eerste nacht alhier (goed geslapen) net voor half acht opgestaan. Een van de eeste dingen die ik zag was een passerende Poolvos vlak voor ons huis. Mijn eerste ooit.

Na het ontbijt samen met Jan Komdeur op pad. We gaan een telling uitvoeren ten oosten van het dorp. Dat wordt flink lopen en gletsjerstroompjes passeren. Het gaat allemaal goed. Helaas zit er niet heel veel. Veel broedvogels zijn al weg, de jongen zijn groot en er is voor hen geen reden meer om hier te blijven. Wel zien we nog een paar Bontbekplevieren met 1 jong, een paar Paarse Strandlopers met 4 jongen. Ook nog twee paar Kleine Jagers waarvan we geen jongen zagen, maar die er, lettend op het gedrag, wel waren.

'Ons' huis met rechts de douche/toiletruimte.