maandag 10 augustus

de eerste IJsbeer is binnen

Het valt niet mee om naar Spitsbergen te komen. Gisteren om 8 uur vertrokken uit Kekerdom, rond de middag het vliegtuig naar Oslo. Dat ging allemaal nog wel, maar toen in Oslo zes uur wachten. Ik had gelukkig nog wat klusjes die ik mooi in die tijd kon afwerken. Wou ik nog een fles drank meenemen naar de mensen in Ny Ålesund, kon dat niet. Je mocht bij de taxfree geen spullen kopen die dan vervolgens binnen Noorwegen bleven. Om bij mijn gate te komen moest ik echter wel via die taxfree-zone. Verder kon je natuurlijk ook nergens alcohol kopen hier. Vreemd land, niet dat ik niet zonder alcohol kan, maar toch.

Vannacht geslapen in een tent vlakbij het vliegveld. Beetje hard, maar toch wel goed te doen. Ik heb helaas nog niet lang genoeg geslapen. Het was meer een soort powernap. Vanochtend, maar ja wat is ochtend hier? Het is namelijk de hele nacht licht. Vanochtend dus, al Kleine Jagers, Noorse Sterns, Grauwe Franjepoot, Sneeuwgorzen, Grote Burgemeester, Noordse Stormvogel etc. gezien. De Brandganzen met nog niet vliegvlugge jongen foerageren gewoon tussen de tenten. Evenals trouwens de Kleine Jagers en de Sneeuwgorzen.

Nu zitten we te wachten op de vlucht vanaf Longyearbyen naar Ny Ålesund. Het is wat mistig, dus men vliegt op het moment niet. Het zal me benieuwen of ik vandaag nog op de plek van bestemming kom. 

Avond 10 augustus

Het is gelukt, ik ben in Ny Ålesund. Dit is denk ik het noordelijkste puntje waar ik kom. En mocht je denken dat het hier uitgestorven en stil is, no way. Ik had eigenlijk het idee dat hier alleen onderzoekers zouden zitten, maar er zitten heel veel lui waarvan ik me afvraag waarom die hier allemaal zitten. Er wordt gebouwd, een nieuwbouwwijk in Nederland is er niets bij. Verder zelfs hier toeristen. Maar goed, los daarvan, mooi is het wel. Ik zal wat foto's plaatsen.

Toen ik aankwam werden er direct al Brandganzen gevangen. Ik val met de neus in de boter. Er zitten erg weinig ganzen in het gebied op het moment. Er schijnen veel Poolvossen rond te lopen en die hebben bijna alle jongen al opgegeten. Ze vingen een groepje van negen adulte vogels. Acht daarvan waren al geringd, dus een magere vangst. Wel leuk als je veel uit wilt leggen aan studenten die hier een cursus hebben. Dan zit je namelijk niet zo te haasten als wanneer je er meer dan 100 vangt. Ik hoefde dan ook niet bij te springen en kon foto's maken. Daar kom ik normaal nooit aan toe als ik zelf vang.

Morgen ga ik met Jan Komdeur vogels tellen langs een deel van de baai. Dan zullen we wel het een en ander tegen komen vermoed ik. Hopelijk kan ik wat mooie plaatjes schieten.

Maarten Loonen legt uit waarom je allerlei dingen meet aan een gevangen gans